Обичам италианската кухня.
Паста, моцарела, трюфели, брускета, ризото...
Но да си призная въобще не я познавах преди пътуването ми до Венеция през 2005 г.
Да, спагети Болонезе и пица знаех, но в последствие разбрах, че италианските са съвсем различни.
На връщане от Венеция спряхме в едно село близо до Виченца (италиански: Vicenza) в област Венето и в едно малко семейно ресторантче за първи път ядох “истински“ спагети Карбонара.
Разликата между творенията които бях правила или опитвала преди това (например с гъби или домати) и оригиналната италиaнска рецепта беше невероятна.
Година по-късно имах възможността да работя заедно с една италианка от Неапол (италиански: Napoli) и тя ми разказа и показа доста неща от италианската кухня.
От тогава насам готвя често италиaнски ястия и експериментирам с нови продукти.
Разбира се, че няма само една единствена рецепта за спагети Карбонара и както при нас, от област до област може да има разлика в рецептите.
Надявам се този вариант да ви хареса.
Продукти за 2 порции
Време за приготвяне 15 мин.
300 гр. спагети
1 малка гл. лук
150 гр. суров бекон на кубчета
(използвам готов нарязан)
1 сл. олио или зехтин
2 жълтъка
100 мл. течна сметана за готвене (не сладка)
сол и черен пипер
Първо слагам спагетите да се варят.
Кипвам вода и добавям сол, спагетите (без мазнина) и ги варя 7 минути (минутите, указани на опаковката). Аз ги предпочитам al dente т.е. махам ги от огъня около минута преди да е изтекло необходимото време за приготвянето им и ги оставям във водата докато правя соса.
За соса използвам същият котлон.
В голям тефлонов тиган сложете олиото и запържете леко лукът, добавете беконът и запържете до зачервяване.
Добавете сметаната в тигана и намалете силата на котлона (соса не трябва да ври) и с постоянно бъркане добавете първо двата жълтъка, разбъркайте и после малко от водата (половин черпак), в която са варени спагетите и поръсете настъргания пармезан, черния пипер и посолете, но не много защото пармезана е солен.
Целта е да се получи кремообразна смес, затова бъркайте енергично.
Изключете котлона, но оставете тигана върху него.
Междувременно изцедете спагетите (без изплакване !!! със студена вода), добавете ги в тигана и разбъркайте всичко добре заедно.
Сервирайте в затоплена чиния и поръсете с черен пипер и босилек.
Моята препоръка към това ястие е италианско сухо бяло вино Chardonnay или Weißburgunder (Pinot bianco).
Buon appetito!
6 коментара:
Отлична рецепта за една изискана вечер. Спагети и бяло вино... обожавам тази комбинация!
Много стилно ястие, а и вкусно. Разбира се спагетите вървят с леко изстудено бяло вино - около +14 градуса. Това е рецепта, която не е чак толкова трудна, винаги се получава добре и за това я използвам, когато мъжът ми кани бизнес партньори у дома. Вашето предложение е малко по-различно от рецептата, която аз ползвам и следващия път ще ги приготвя по вашия начин за изненада на всички.
Наистина това е една изискана рецепта, въпреки че не е толкова сложна. Аз малко я побългарявам с нашенски кашкавал и нащенско бяло сирене. Е това вече май не са спагети Карбонара, а спагети Ала Булгари :) Много обичам италианската кухня. Лазанята също ми е любимо ястие - но приготвянето й е малко по-сложно, особено ако сами си точите корите. Когато нямам време, разбира се, взимам полу-готови от магазина.
Много благодаря за тази разкошна рецепта на спагети.Не съм много по тях особено ако не са китайски спагети, но тези преди няколко дни си ги направих и честно казано останах очарова от вкуса и колко бързо се приготвят, затова реших да се включа и аз в коментарите.Интересна е рецептата и се надявам често да споделяте с нас подобни кулинарни вкусотии.Блога винаги има по нещо за мен или по точно откривам нещо за мен, което е добре.Италианската кухня е невероятна. Ако си в Италия може би това ще е едно от първите неща които ще запомниш и ще обърнеш голямо внимание.
Преди няколко дни майка ми искаше да й направя някакви спагети и сега каква случайност просто че попаднах на тази вкусотия. Явно днес ще остане доволна, или поне ще се опитам и аз да ги сготвя от снимката изглеждат невероятни, поздравления и благодаря за подробното описание..."В голям тефлонов тиган сложете олиото и запържете леко лукът, добавете беконът и запържете до зачервяване.
Добавете сметаната в тигана и намалете силата на котлона и с постоянно бъркане добавете първо двата жълтъка, разбъркайте и после малко от водата , в която са варени спагетите и поръсете настъргания пармезан,..." и всичко друго което споделихте, предполагам че ще имам проблем с тигана, понеже моят е доста мъничък, не знам в тенджера дали ще се получи същият вкус.
Много добра рецепта. Следвах стриктно инструкциите и се получиха отчлично талиателите.
Публикуване на коментар