26 октомври, 2010

Спагети Карбонара


Обичам италианската кухня.
Паста, моцарела, трюфели, брускета, ризото...

Но да си призная въобще не я познавах преди пътуването ми до Венеция през 2005 г.
Да, спагети Болонезе и пица знаех, но в последствие разбрах, че италианските са съвсем различни.
На връщане от Венеция спряхме в едно село близо до Виченца (италиански: Vicenza) в област Венето и в едно малко семейно ресторантче за първи път ядох “истински“ спагети Карбонара.
Разликата между творенията които бях правила или опитвала преди това (например с гъби или домати) и оригиналната италиaнска рецепта беше невероятна.
Година по-късно имах възможността да работя заедно с една италианка от Неапол (италиански: Napoli) и тя ми разказа и показа доста неща от италианската кухня.
От тогава насам готвя често италиaнски ястия и експериментирам с нови продукти.

Разбира се, че няма само една единствена рецепта за спагети Карбонара и както при нас, от област до област може да има разлика в рецептите.
Надявам се този вариант да ви хареса.

Продукти за 2 порции
Време за приготвяне 15 мин.

300 гр.            спагети
1                      малка гл. лук
150 гр.            суров бекон на кубчета
                        (използвам готов нарязан)
1 сл.                олио или зехтин
2                      жълтъка
100 мл.           течна сметана за готвене (не сладка)
50 гр               настърган пармезан
                        сол и черен пипер


 
Първо слагам спагетите да се варят.
Кипвам вода и добавям сол, спагетите (без мазнина) и ги варя 7 минути (минутите, указани на опаковката). Аз ги предпочитам al dente т.е. махам ги от огъня около минута преди да е изтекло необходимото време за приготвянето им и ги оставям във водата докато правя соса.

За соса използвам същият котлон.
В голям тефлонов тиган сложете олиото и запържете леко лукът, добавете беконът и запържете до зачервяване.
Добавете сметаната в тигана и намалете силата на котлона (соса не трябва да ври) и с постоянно бъркане добавете първо двата жълтъка, разбъркайте и после малко от водата (половин черпак), в която са варени спагетите и поръсете настъргания пармезан, черния пипер и посолете, но не много защото пармезана е солен.
Целта е да се получи кремообразна смес, затова бъркайте енергично.
Изключете котлона, но оставете тигана върху него.

Междувременно изцедете спагетите (без изплакване !!! със студена вода), добавете ги в тигана и разбъркайте всичко добре заедно.
Сервирайте в затоплена чиния и поръсете с черен пипер и босилек.

Моята препоръка към това ястие е италианско сухо бяло вино Chardonnay или Weißburgunder (Pinot bianco).

Buon appetito!


6 коментара:

aptamil каза...

Отлична рецепта за една изискана вечер. Спагети и бяло вино... обожавам тази комбинация!

почивка малдиви каза...

Много стилно ястие, а и вкусно. Разбира се спагетите вървят с леко изстудено бяло вино - около +14 градуса. Това е рецепта, която не е чак толкова трудна, винаги се получава добре и за това я използвам, когато мъжът ми кани бизнес партньори у дома. Вашето предложение е малко по-различно от рецептата, която аз ползвам и следващия път ще ги приготвя по вашия начин за изненада на всички.

Екскурзии Австрия каза...

Наистина това е една изискана рецепта, въпреки че не е толкова сложна. Аз малко я побългарявам с нашенски кашкавал и нащенско бяло сирене. Е това вече май не са спагети Карбонара, а спагети Ала Булгари :) Много обичам италианската кухня. Лазанята също ми е любимо ястие - но приготвянето й е малко по-сложно, особено ако сами си точите корите. Когато нямам време, разбира се, взимам полу-готови от магазина.

туроператори каза...

Много благодаря за тази разкошна рецепта на спагети.Не съм много по тях особено ако не са китайски спагети, но тези преди няколко дни си ги направих и честно казано останах очарова от вкуса и колко бързо се приготвят, затова реших да се включа и аз в коментарите.Интересна е рецептата и се надявам често да споделяте с нас подобни кулинарни вкусотии.Блога винаги има по нещо за мен или по точно откривам нещо за мен, което е добре.Италианската кухня е невероятна. Ако си в Италия може би това ще е едно от първите неща които ще запомниш и ще обърнеш голямо внимание.

малдиви почивка каза...

Преди няколко дни майка ми искаше да й направя някакви спагети и сега каква случайност просто че попаднах на тази вкусотия. Явно днес ще остане доволна, или поне ще се опитам и аз да ги сготвя от снимката изглеждат невероятни, поздравления и благодаря за подробното описание..."В голям тефлонов тиган сложете олиото и запържете леко лукът, добавете беконът и запържете до зачервяване.
Добавете сметаната в тигана и намалете силата на котлона и с постоянно бъркане добавете първо двата жълтъка, разбъркайте и после малко от водата , в която са варени спагетите и поръсете настъргания пармезан,..." и всичко друго което споделихте, предполагам че ще имам проблем с тигана, понеже моят е доста мъничък, не знам в тенджера дали ще се получи същият вкус.

Анонимен каза...

Много добра рецепта. Следвах стриктно инструкциите и се получиха отчлично талиателите.